Tuesday 29 January 2013

Μυτιλήνη, βρύση στην Αρίωνος

 
Μια από τις όμορφες βρύσες της Μυτιλήνης, καλά κρυμμένη και φυλαγμένη είναι εντοιχισμένη στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, ανεβαίνοντας την Αλκαίου και μόλις αριστερά επί της Αρίωνος. Δεν ξέρουμε αν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο παλιότερα ή αν μεταφέρθηκε. Βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση, αποτελείται από γκρι και ανοιχτό ρόζ μάρμαρο, με πολύ όμορφα ανάγλυφα, ενώ διατηρεί όλο το κλασσικό στυλ της βρύσης που συναντάμε στη Λέσβο. Οι πεσσοί έχουν εγχάρακτο τα κυπαρίσσια που γέρνουν, το στηθαίο έχει ανάγλυφη διακόσμηση που θυμίζει έντονα ξυλόγλυπτο, επιπλέον στο περίγραμμα υπάρχουν σκαλιστοί κίονες με τόξα. Μέσα στο κανονικό τόξο υπάρχει ανάγλυφη ανθοδέσμη, ενώ το τόξο και τα γωνιακά μάρματα διακοσμούνται από ροζέττες. Το κεντρικό γκρί μάρμαρο του τόξου, αναγράφει:
ΜΝ 1823 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 20 [ΔΡλ?]
ενώ παρακάτω κάτω από την ανθοδέσμη:
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Saturday 26 January 2013

ΟΙ διπλές βρύσες στη Βατούσα

 Ακριβώς επάνω στο δρόμο στην έξω πλατεία του χωριού, υπάρχουν οι νεώτερες διπλές βρύσες, που έχουν όμως τη κλασική κατασκευή δηλ. στους πεσσούς κυπαρίσσια και στα τόξα τους ροζέττες, ενώ η εκροή του νερού μέσα από λεονταροκεφαλές. Το μάρμαρο είναι γκρί. Ενώ βρύσες έχουν μνημονιακό χαρακτήρα,
στη πρώτη, αναγράφει:
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ
Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΠΑΡΙΣ
1974
και στη δεύτερη
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ
Ο ΥΙΟΣ ΤΗΣ ΤΖΙΜ ΠΑΡΙΣ
1974
Σημ.: Ο Τζάιμς Πάρις ήταν παραγωγός ταινιών

Friday 25 January 2013

Βρύση στη Μυτιλήνη, στη οδό Βουρνάζων

 Θα λέγαμε χωρίς αμφιβολία η πιο γνωστή βρύση σε όλο το νησί, αφού όλοι ανεξαρτήτως έχουν περάσουν από μπροστά της. Είναι στο τοίχο του "Γυμνασίου" και επί της οδού Βουρνάζων. Από άσπρο γκρί μάρμαρο, ροζέττες υπάρχουν επάνω στο μάρμαρο του τόξου όσο και στο επιστήλιο. Επάνω από το γείσο ως "αέτωμα" έχει το μόνογραμμα "ΔΜ" δηλαδή, Δήμος Μυτιλήνη, ο οποίος αναφέρεται και ως ο κατασκευαστής το 1919.

Tuesday 22 January 2013

Θραύσμα επιγραφής βρύσης στη Βατούσα

 
Μια βρύση που δεν υπάρχει αλλά που το θραύσμα του και μόνο δίνει πληροφορίες ότι ήταν επιγραφή από βρύση. Στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα υπάρχει και η επιγραφή που δίνει τα στοιχεία:
[...]Α ΥΔΩΡ Π [...]
[...] ΛΩΜΑΣΙ [...]
[...] ΣΟΝ ΑΥΧΕΝΑ [...]
[...] Ρ ΠΡΟΚΟΠΗ [...]
[...] ΟΥΛΙΟΥ 1875

Monday 21 January 2013

Η "Καλή Βρύση" στη Βατούσα


Στο όμορφο μικρό παραδοσιακό χωριό, δεσπόζει αυτή η μεγάλη βρύση, η καλούμενη "Καλή βρύση". Διαφέρει ως προς τις παραδοσιακές βρύσες του νησιού. Από άσπρο γκρίζο μάρμαρο, είναι εντοιχισμένη στο τοίχο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Φέρει τέσσερα ιωνικά κιονόκρανα και στο επιστήλιο φέρει την επιγραφή. Ο μικρός "ναός" φέρει επίσης, γείσο, το αέτωμα και δύο ακρωτήρια. Το νερό τρέχει μέσα από τρεις μπρούτζινες κάνουλες
Η επιγραφή της αναφέρει:
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΩΓΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΊΤΗΣ
ΕΧΟΡΗΓΕΙ 
1899
 



 




Thursday 17 January 2013

Οθωμανική βρύση στα Πάμφιλα

 Μια παλιά όμορφη Οθωμανική βρύση που συναντά κάποιος μπαίνοντας από το κεντρικό δρόμο για να πάει προς την αγορά. Οι πολύχρωμες αποχρώσεις της από τη πέτρα που ειναι φτιαγμένη, δίνουν στη βρύση την χαρακτηριστική ομορφιά της. Το μόνο της στολίδι βρίσκεται σε μια πλάκα στο στηθαίο, μια ροζέττα και ένα γραμμικό σχέδιο. Πολύ όμορφη διατηρείται και η αραβική της επιγραφή, σε ανάγλυφη μορφή. Που αναφέρει ότι την χάρισε στα 1879 ο τοπάρχης εξοχώτατος Μωχάμετ Ραχρή Πασσά που έκανε ελεημοσύνη και καλωσύνη.
(η μετάφραση είναι από το βιβλίο του Μάκη Αξιώτη Βρύσες στη Λέσβο)
Η βρύση προπανώς θέλει συντήριση για να αναδειχθεί περισσότερο.





Tuesday 15 January 2013

Βρύση στην Αγιάσο


Μια βρύση που βρίσκεται δίπλα στο περιβόλι από το ηρώων της Αγιάσου.
Διαφοροποιημένη από τις "κλασικές" βρύσες της Λέσβου, γράφει το όνομα του δωρητή στο στρογγυλό τόξο και μάλιστα σε Λατινικά. Δεν ξέρω αν το στήσιμό της είναι όπως φαίνεται με τους πεσσούς υπό γωνία. Αποτελείται από όμορφο σταχτί μάρμαρο, αλλά αρκετά ταλαιπωρημένη με το τσιμέντο που προσπαθεί να την "δέσει" και πάλι.
Στην επιγραφή της γράφει:
DEMETRI CLISELLI
[...]ΕΚΜΗΡΙΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ Η ΚΟΙ[...]
[...]ΔΕ ΔΩΡΗΤΑΙ ΤΩ. ΑΦΙΕΡΩΤΗ, ΤΟΥ ΚΗ[...]
[...] Κ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Ε ΙΓΓΛΕΖΕΛΗ
1875
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1


Βρύση στη Σκάλα Πολιχνίτου

Μια από της παλιότερες και ομορφότερες του νησιού. Βρίσκεται μαζί με τα παλιά κτήρια της Σκάλας σε μια γωνία που κοιτάζει προς τη θάλασσα. Έχει επισκευασθεί πρόσφατα και στέκεται αγέρωχα στο λιμανάκι. Είναι στολισμένη με ροζέτες και στους πεσσούς κυπαρίσσια.
Στη επιγραφή της αναφέρει:
1834 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΡΩΤΗ
ΔΩΡΟΝ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟ
ΔΩΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ
ΕΛΘΕΤΕ ΠΙΕΤΕ ΚΕ ΜΑΚΑΡΙΖΕ
ΤΕ ΤΟΝ, ΔΙΑ ΣΙΝΔΡΟΜΗΣΚΕ
ΕΞΟΔΟΝ ΤΟΥ ΥΚΟΝΩΜΟΥ
Χη ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ





Friday 11 January 2013

Σκαλοχώρι



Μια από τις πάμπολλες βρύσες στο Σκαλοχώρι, βρίσκεται στο πλάτανο στο μέσον περίπου του χωριού στη συνοικία "Βρυσέλια" και έχει το όνομα "Τ' Αγά η βρύση". Αυτή η Οθωμανική βρύση είναι μεγάλη σε κατασκευή με ντόπια πέτρα από τραχείτη. Όπως και οι περισσότερες εδώ, μοιάζουν μεταξύ τους, έχουν την ίδια γραμμή, την απλή οξύληκτη αψίδα, η βρύση έχει θυρίδα και η κτητορική επιγραφή της λείπει.

Tuesday 8 January 2013

Δρόμος Περάματος - Παπάδου

Η βρύση που βρίσκεται στο δρόμο Περάματος - Παπάδου, ξεδίψαγε τόσο τα ζώα όσο και τους αγωγιάτες, που κουβάλαγαν ελιές, σνόπερναν ή ανεβοκατέβαιναν στο κάμπο. Σήμερα στεγνή, ούτε ζώο πατάει, μα ούτε και άνθρωπος...μόνο αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να ξέρουν ότι υπάρχει. Η βρύση είναι λιτή με δυο λιονταροκεφαλές που ανέβλυζαν το νερό της πηγής στη γούρνα, τώρα δεν υπάρχει ούτε και αυτή.  (Η παλαιότερη φωτογραφία είναι του Στρατή Ζάνταλη)
Η επιγραφή της αναφέρει:
ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΓΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ

"ΔΩΡΕΑ ΝΕΡΟΥ"
ΠΑΝ. ΚΑΡΑΔΟΥΚΑΣ
ΜΕΣΑΓΡΟΣ 1978





Sunday 6 January 2013

Μεσαγρός Οθωμανική βρύση



Μια Οθωμανική βρύση 200 ετών. Ο Μεσαγρός, κάποτε είχε φθάσει πριν πολλά χρόνια σύμφωνα με τα Οθωμανικά κατάστιχα να έχει κάποτε περισσότερες μουσουλμανικές οικογένιες από τις Ελληνικές, για αυτό το λόγο είχε και τζαμί. 
Μια από τις λίγες Οθωμανικές βρύσες που απέμειναν είναι και αυτή επάνω στο κεντρικό δρόμο της αγοράς, εντοιχισμένη. Έχει διπλά κυπαρίσσια, τόσο στους πεσσούς όσο και στο στηθαίο, ενδιάμεσα ένας κρίνος και δεξιά και αριστερά ροζέτες. Η επιγραφή αναφέρει: "Την χάρισε ο Χατζή Αλή Εφέντης Ζάντα το 1814 (1230)". Γράφει ότι "Πίνουν θεσπέσιο νερό από τη πηγή Σαλσαμπίλα (του Παραδείσου)". (Η μετάφραση της επιγραφής από το βιβλίο του Μ.Αξιώτης-Οι βρύσες της Λέσβου)