Tuesday 19 March 2013

Η βρύση του Νοσοκομείου

Είναι η βρύση που στολίζει το νοσοκομείο, από τις λίγες στο νησί με τόση ομορφιά σκαλισμένη σε μάρμαρο. Σπασμένη και στεγνή, κάθεται δείχνοντας τα χρόνια της.
Όπως αναφέρει ο Μ.Αξιώτης προήλθε από το γυναικείο μοναστήρι του Ταξιάρχη στο Κάτω Τρίτος.

Friday 15 March 2013

Οθωμανική βρύση στη Παναγιούδα

Μια ακόμη από τις όμορφες οθωμανικές βρύσες. Βρίσκεται επάνω στο κεντρικό δρόμο προς τα Πάμφιλα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι κάποιος ανέλαβε και την έκανε σχεδόν καινούργια με αμμοβολή, μπράβο του! Είναι δημιουργημένη από τραχείτη με διάφορα μεγέθη πέτρας και αποχρώσεις του καφέ και κόκκινου. Με πολύ όμορφο χτίσιμο είναι η λιθοδομή της οξύληκτης κατάληξης της αψίδας. Ο παλαιότερος δρόμος φαίνεται να ήταν 50~80 εκατοστά χαμηλότερα. 
Η επιγραφή αναφέρει ότι την δώρισε το 1789 ο τοπάρχης εξοχώτατος Μωχάμετ Ραχρή Πασά που έκανε την ελεημοσύνη και την καλωσύνη (μετάφραση από το βιβλίο του Μ.Αξιώτη - Βρύσες στη Λέσβο)
Άλλη μια βρύση στη Παναγιούδα είναι εδώ



Το λιμανάκι της Παναγιούδας

Monday 11 March 2013

Βρύση στη Παναγιούδα

 Αν και μπορεί να μην είναι κάτι το σημαντικό σαν αξιοθέατο στην Παναγιούδα, εντούτοις, το "δεσιμό" μαζί με το πλάτανο, δίνουν πάντα περισσή ομορφιά όπου και αν συνυπάρχουν. Βρίσκεται πίσω από την εκκλησιά του χωριού. Ακολουθεί τη παραδοσιακή κατασκευή του νησιού, κυκλικό τόξο, και τα επιστήλια με την όμορφη κοκκινωπή πέτρα. Αμυδρά διακρίνεται και το έτος κατασκευής "1884".