Friday 25 April 2014

To αχειλοπήγαδο των Κεραμειών


To μεσαίωνα τα Κεραμειά αναφέρονται κυρίως από ένα οχυρό που είχε όπως Gieremia. Σήμερα είναι ένα μικρό χωριό στη παλιά διαδρομή Μυτιλήνης - Αγιάσου. Πριν πολύ να τιθασευτεί το νερό και έρθει από μακριά τρεχάμενο μέσα σε πόλεις, σε χωριά και σε σπίτια, από πολύ παλιά προϋπήρχαν τα πηγάδια. Χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν ως της μέρες μας για ύδρευση και για άρδευση (μαγγανοπήγαδα). Ενώ παρομοίως ήταν τόπος κοινωνικής συναναστροφής και από τα αρχαία χρόνια. Γύρω από το πηγάδι υπήρξαν και διάφορα επαγγέλματα όπως ο φρεαντλής, αυτός που αντλούσε το νερό, αυτός που έκανε τις διανοίξεις, αυτός που το έχτιζε, και τέλος ο μαρμαράς που έφτιαχνε το στόμιο. Ενώ υπήρξαν ακόμη και τραγούδια του "σχοινιού" και του "πηγαδιού". Το αρχαίο πηγάδι των Κεραμειών βρίσκεται στη πλατεία του χωριού δίπλα στο πλάτανο. Εδώ έχουμε μια τετράγωνη μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα και στο μέσον την οπή άντλησης του νερό. Τα σημάδια από το σχοινί και τη πολυχρησία είναι ορατά. Από δεξιά σε ανάγλυφη επιγραφή μνημονεύονται τα ονόματα, όχι όμως και ο δωρητής. Για να υπάρχει μνημόνευση των ονομάτων, το πηγάδι θα πρέπει να ήταν κοινό προς όλους όπως βλέπουμε μια πανάρχαια συνήθεια ως και της ημέρες μας. Το μοναδικό στολίδι του είναι ένα κυκλικό ανάγλυφο έμβλημα με στεφάνι πιθανώς από ελιά.
Η επιγραφή αναγράφει:

ΑΡΤΕΜΩΝ ΧΑΙΡΕ
ΑΤΩΠΕΡΙΣΤΙΑΤΩ (δυσδιάκριτο)
ΧΑΙΡΕ

Και τα πηγάδια...αποτελούν μνημεία του παρελθόντος που μας δείχνουν την αδιάκοπη έλευση του ανθρώπου και τον τρόπο διαβίωσής του ανά τους αιώνες, είτε αυτά ήταν σε αγροτικές περιοχές είτε σε πόλεις.

Υ.Γ. Σύμφωνα και με παρατηρήσεις του Μάκη Παυλέλλη η μαρμάρινη πλάκα ήταν βάση κάποιας στήλης ή αγάλματος αφιερωμένη από το Δήμο, καθώς φέρει και το οικόσημα.






No comments:

Post a Comment